Дух Јапана у Београду

Земља чији су возови међу најтачнијим на свету са просечним кашњењем од свега 18 секунди. Кад воз закасни пет минута, машиновођа изда саопштење у ком се извињава због кашњења. Земља која  има више кућних љубимаца него деце. Како је јако тешко да жена ради и буде мајка, многи парови се одлучују да уместо детета имају пса, па тако у овој земљи има 16,6 милиона деце испод 15 година, док је број кућних љубимаца 22 милиона. Земља у којој професори заједно са ученицима остају после часова и чисте школске просторије како би се деца научила моралу, етици и друштвеној одговорности. За нас можда и најзанимљивије – земља у којој је спавање на послу прихватљиво  јер је виђено као последица исцрпљености од напорног рада. Земља илазећег сунца! Осећамо ли у престоници њену хиљадугодишњу богату историју, културу и традицију!

Чудо од народа, како их често називамо широм света, своју дуговечност дефинитивно дугује култури исхране.  Јапанци свакодневно користе пиринач  уместо хлеба, као  и суши, јаја јапанске препелице и зелени чај. Здраве навике у исхрани један су од услова за избалансиран живот Јапанаца и за неговање њихове културе.

Један од незаоблизаних, важних елемената јапанске културе је свакако и калиграфија, коју они воле да називају тихом самурајском уметношћу. Сама уметност, односно вештина писања настала је у Кини. За Кинезе је то вештина лепог писања, међутим када је стигла у Јапан, она је постала нешто друго – израз личности и духовна дисциплина, потрага за недвидљивим. Линија и симетрија нису значајни само за јапанско писмо већ и за уметност аранжирања цвећа – икебану. Добро, познато је да у нашој земљи људи нису довољно упознати са калиграфијом и икебаном, али зато су им јапанске борилачке вештине добро познате.

У Србији тренутно живи 145 држављана Јапана, а у Јапану око 180 Срба.

„У разговору са грађанима ваше две земље, осећам да постоји велика блискост и поверење према Јапану. У прилог томе говори велико интересовање грађана за Јапан и јапанску културу.  Како бисмо, као Амбасада, на најбољи могући начин одговорили на захтеве и интересовање публике, организовали смо велики број културних догађаја попут традиционалне конвенције јапанске поп културе Јапанизам“, истиче амбасадор Јапана Ђуићи Такахара на сајту Амбасаде Јапана у Србији, која се налази у улици Трешњиног цвета 13.

У прилог томе  говори и овогодишње учешће амбасаде Јапана у Републици Србији  на 61. Међународном београдском сајму књига одржаном од 20. до 30. октобра 2016. године. Музеј југословенске Кинотеке представио је у октобру ревију јапанских филмова „Живописне приче из Јапана“. Љубитељи јапанске кинематографије видели су неке од најновијих филмова, као што су „Мачка самурај“, „Округли сто“, „Плутајући замак“, „Специјалне јединице: Црвени и бели досије“ и „Ловац кроз време“. Истог месеца на сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду плесна група са Окинаве „Изена но каи“ одушевила је око 300 гледалаца који су од прве до последње нумере уживали у њиховом наступу.

Ботаничка башта у Београду, једна од најраскошнијих на свету представља благо наше престонице у којој се крије и Јапански врт декорисан биљем из Земље излазећег сунца. Уметност вртова Јапана изражена је кроз једноставност линија и боја. Независно од тога да ли су велики или мали, јапански вртови су сачували свој посебан облик. Они нису симетрични нити су монументални. Одражавају лепоту природе инсистирајући на њеној јединствености и хармонији. Камен, вода и биљке су три основна елемента присутна у јапанским баштама.  Камен је свети објекат у Јапану, вода је симбол океана и биљке скривају или истичу детаље камена и земље, и креирају коначни амбијент. Биљке се бирају по симболици коју носе.

Ботаничка башта „Јевремовац“ је јединица Биолошког факултета Универзитета у Београду. Основана је 1874. године одлуком Министарства просвете Краљевине Србије, на предлог Јосифа Панчића, који је био и њен први управник. Године 1889. краљ Милан Обреновић поклонио је имање за ботаничку башту Великој школи у Београду, али под условом да се зове „Јевремовац“. На том месту и под тим именом налази се и данас, у Таковској 43.

Јапанска пословица гласи да „Срећа помогне некад, а рад увек“. Преостаје нам да радимо на унапређењу пријатељских односа између Републике Србије и Јапана.  За почетак кренимо на посао жутим аутобусом, донацијом Владе Јапана нашем главном граду, и тежимо „најтачнијим аутобусима на свету“. „Београд одише Јапаном.“

 

Маша Ђорђевић

Аутор: Београдске новине

Поделите чланак

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *