ЂОКО ВЈЕШТИЦА- Новинар за сва времена

djoko-3

Постоје људи чији дух вечно остаје присутан на улицама града Београда, а учињена дела говоре много више од хвалоспева. Он је човек који је покретао овај град, дисао за њега и његове суграђане. За њега можемо рећи да је новинар чији ће траг заувек бити запечаћен на самом врху Београђанке. Ђоко Вјештица је симбол Београда, али и Студија Б.

Тужићу те код Ђоке Вјештице!

Ђоко Вјештица се водио тиме да мале приче чине велике новинаре и зато је пожелео да баш он буде тај који ће радити у интересу грађана. Био је аутор и водитељ култне емисије „Београдска разгледница”, која је била као суд у којем су грађани могли да се пожале око свега што су доживљавали као проблем.

Био је веома строг и упоран, те није дозвољавао неправду. Саговорници су стрепели од укључења у његову емисију, сарадници су га се плашили, док су га грађани доживљавали као човека из народа који је ту да увек помогне. Једно је било сигурно  – сви су га веома поштовали. Kолико су му грађани веровали, сведочи реченица која је у то време одјекивала београдским улицама:,,Тужићу те код Ђоке Вјештице” .

Kолеге за њега кажу да је био природно духовит и да је свака његова шала долазила спонтано. Ценио је спонтаност својих саговорника. Аутентичним, али и ауторитативним гласом држао је пажњу слушалаца. Његов, пре свега, веома добар пријатељ, али и колега Зоран Модли, присећа се како је то било слушати Ђоку Вјештицу сваког јутра од пола осам на једином радију који је уживо пуштао свој програм: ,,Ђоко је имао радијски манир и свој интересантан вербализам. Имао је релативно скучен, али врло живописан речник који је одлично палио на радију. Он је био народски човек, који је говорио народским језиком са врло јаким нагласцима. ” 

djoko-vjestica-4-yugopapir

Београдски маратон

Ђоко је имао огромну привилегију, јер је као угледан и цењени новинар путовао по целом свету. Контрадикторност представља  страх који је он имао од летења. Имао је ту способност да идеје и визије које је добијао путујући светом спроведе у дела управо на територији Београда. Једна од највећих међународних манифестација која се одржава и данас јесте Беградски маратон који је започет иницијативом Ђоке Вјештице. Уклањање возила са Трга Николе Пашића, озелењавање Београда хиљадама садница, ски стаза на Kошутњаку су само неке од акција које је овај легендарни новинар чинио како би живот његових Београђана био лагоднији и лепши.

Страх од летења био је један сегмент његове емисије. Сваки слушалац који се плашио летења могао је да се пријави и да бесплатно лети авионом, а ЈАТ је био спонзор. Сваке недеље, двоје или троје је летело до Дубровника и назад. Kада би се слушаоци вратили, Ђоко би их позивао у своју емисију како би препричали утиске

djoko-2

Вјештице као добре виле

Поред блиставе радијске каријере која га је и прославила, Ђоко се одлучио да пређе на телевизију Студио Б. Његови верни слушаоци постали су верни гледаоци. Наставио је да се бави проблемима грађана, али сада на нивоу целе Србије.

Био је верни члан Удружења новинара Србије од којих је добио многа признања. Једно од признања јесте награда за животно дело које су му уручили 2005. године. Његова упорност и професионализам одликовани су наградом ,,Светозар Марковић”, што представља највеће новинарско одликовање у Србији. Kако је он доживљавао многобројне награде које су му биле уручене за живота најбоље зна колегиница Сања Завишић, за коју су говорили да је његова десна рука: ,,Он је заиста био један скроман човек. Kонстатовао је награде и увек би му било драго када их добије, али им није придавао превелики значај. Није сматрао да се због тога разликује од својих колега.”

Београд је 2008. године остао без још једне легенде српског новинарства чије име носи награда за хуманост. Памте га као човека великог срца који је безусловно пружао помоћ. У знак сећања на живот и дело подигнут је плато Ђоке Вјештице код зграде Београђанке.

Мирјана Алатић

Аутор: Београдске новине

Поделите чланак

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *